En hälsosam twist på en svensk klassiker — njut av vår bäriga rabarber- och jordgubbspaj utan socker!

Denna paj är en härligt fruktig och bärig variant av den klassiska rabarberpajen. Samtidigt har vi uteslutit sockret och använder istället alternativa sötningssätt för att göra denna paj hälsosammare. Den passar perfekt som sommarpaj när bär och frukt är som allra godast.


Ingredienser

  • 3 stjälkar rabarber
  • 250 g färska jordgubbar
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 dl havregryn
  • 1,5 dl hackade hasselnötter
  • 1,5 dl tjock, naturell yoghurt
  • 3 msk honung
  • 2 msk kokosolja
  • 1 msk vaniljextrakt
  • 1 tsk kanel
  • en nypa salt

Gör så här

  1. Sätt på ugnen till 175 grader.

  2. Skär rabarbern och jordgubbarna i bitar och lägg dem i en pajform.

  3. Blanda de torra ingredienserna — mandelmjöl, havregryn, hackade hasselnötter, kanel och salt — i en skål.

  4. Tillsätt nu yoghurt, honung, kokosolja och vaniljextrakt och blanda dessa väl till en degig massa.

  5. Lägg degen i små "klickar" ovanpå rabarbern och jordgubbarna så att de täcks.

  6. Grädda pajen i ugnen i 30-35 minuter eller tills degen är gyllenbrun och krispig. Titta till pajen framåt 20 minuter för att se att den inte blir gyllenbrun tidigare.

  7. Servera pajen varm eller kall, gärna med en klick tjock, naturell yoghurt på toppen.

Några tips

Den här pajen är fantastiskt god som den är, men det går ändå att förbättra den lite om du skulle vilja.

  1. Om du vill kan du byta ut hasselnötterna mot mandlar eller valnötter.

  2. Pajen kan också serveras med en kula gammeldags vaniljglass för den som vill unna sig lite extra — men då är den ju inte riktigt utan socker längre...

Sammanfattning

Denna bäriga rabarber- och jordgubbspaj är ett hälsosammare alternativ till klassiska bakverk eftersom vi har använt alternativ sötning i form av honung och yoghurt istället för socker. Med de här fräscha smakerna och den krispiga konsistensen passar pajen perfekt som sommardessert!


Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar eller andra typer av misstag på sidan. Vi gör alltid vårt bästa och arbetar för att informationen ska vara korrekt och aktuell.