Sommarpaj med svensk själ — här är vårt omtyckta recept på rabarberpaj med kardemumma!

Rabarberpaj med kardemumma är en underbar och syrlig sommartårta som passar perfekt till fikat eller efterrätten. Denna paj är en hyllning till den svenska traditionen av att använda lokala och säsongsmässiga ingredienser.

Rabarberpaj är trots allt ett av de mest klassiska recepten i svensk matlagning och på sommaren växer rabarber i trädgårdar och på gårdsbutiker över hela landet. Denna paj är ännu godare med kardemumma som ger den en unik smak. Här är ett enkelt och trevligt recept som jag vill dela med mig av.


Ingredienser

 • 300g rabarber (ca 6 stjälkar)
 • 3 msk rörsocker till rabarberna
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 tsk mald kardemumma
 • 1 msk potatismjöl
 • 150 g vetemjöl
 • 100 g smör
 • 3 dl havregryn
 • 1 dl rörsocker till pajdegen

Så gör du

Följ de här stegen för att göra din paj:

 1. Sätt på ugnen till 200°C, vid varmluftsfunktion 175°C.

 2. Skär rabarbern i bitar och lägg dem i en bunke.

 3. Tillsätt råsocker, vaniljsocker, kardemumma och potatismjöl till bunken och blanda väl.

 4. Häll nu rabarberblandningen i en pajform som du sedan ställer åt sidan.

 5. Det är nu dags att smälta smöret. Detta kan du göra i en kastrull eller i din mikrovågsugn.

 6. Tillsätt vetemjöl, havregryn och det smälta smöret och arbeta ihop din pajdeg med händerna eller med en matberedare (exempelvis en Assistent).

 7. Lägg över den smuliga pajdegen på toppen av rabarberblandningen i pajformen. Fördela den jämnt så att du täcker din rabarberblandning helt.

 8. Grädda i ugnen i ca 25-30 minuter — eller tills pajdegen har fått en gyllene färg. Håll ett öga på pajen när halva tiden har gått.

 9. Låt pajen svalna i rumstemperatur i ca 10 minuter före servering.

 10. Servera gärna med grädde eller äkta vaniljglass!

Rabarberpaj är sommar!

När jag tänker på sommaren så tänker jag alltid på rabarberpaj. Det här receptet är en enkel och smarrig version av en klassisk svensk efterrätt som kommer att uppskattas av alla som älskar syrliga och söta smaker.

Att använda lokala och säsongsmässiga ingredienser ger en extra touch av autenticitet till din bakning, så att använda rabarber i sin paj är ett enkelt sätt att ta vara på en fantastisk trädgårdsväxt och på samma gång skapa en härlig efterrätt.

Så följ mitt recept, slå på ugnen och baka en ljuvlig rabarberpaj med kardemumma redan i dag!


Rabarberns ursprung

Rabarber är en grönsak (ja, faktiskt!) som har odlats och skördats över hela världen i mer än 2000 år. Ursprungligen härstammar rabarber från Kina och Mongoliet, men har sedan dess spridits över hela världen för att i dag vara en vanlig ingrediens i svensk matlagning och bakning.

Här i Norden har rabarber har varit en populär trädgårdsväxt sedan 1600-talet och används ofta till pajer, tårtor och andra sommarspecialiteter. Rabarberpajen i sig är en typisk svensk klassiker — vilket är förståeligt, det är min personliga favorit — och kardemumma har sedan länge varit en populär smakhöjare.

Genom att kombinera dessa ingredienser får vi en underbar, enkel och läcker rabarberpaj med kardemumma.


Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar eller andra typer av misstag på sidan. Vi gör alltid vårt bästa och arbetar för att informationen ska vara korrekt och aktuell.